Plan B bvBedrijfsontwikkeling voor MKB Industrie
 Voorbeelden doorstart en heroriëntatie: 

1. Machinefabriek lierenbouw: 1988, nieuwe activiteit voor importeur en voorraadhouder van aandrijftechniek. Doorstart met een nieuw concept: ontwerp en productie van lieren op basis van industriële aandrijfcomponenten.  Het bedrijf is Europees marktleider geworden. Ervaring opgedaan met snel groeien (20% jaar op jaar) en internationaal actief worden. Als MKB-er heb ik leren veel zelf te doen.

 

2. Machine- en Staalbouw bedrijf: 1995 Doorstart met een missie om moederconcern van efficiënte productiemachines te voorzien en om concurrerend staal constructiedelen te maken. Constructies werden een volledig CAD-CAM proces vanaf de tekentafel tot aan het knippen en lassen. De machines maakten het moederconcern ruimschoots marktleider met een CAD-CAM gestuurd en geproduceerd product. De productie kennis werd gebruikt om een leider te worden in robot laswerk en de resultaten werden ingezet om nieuwe producten te ontwikkelen. 


3. Producent reuzenraden. Het bedrijf was in 2009 overgenomen met een voorraad reuze raderen in productie waarvan de kopers waren afgehaakt. De opdracht was om markt te vinden voor de raden in productie. Een mix van verhuur van de raden voor evenementen (o.a. het WK voetbal in Zuid Afrika) en verkoop bracht uitkomst.

 

Voorbeelden strategie ontwikkeling:
1: Producent van Hydrauliek besturingen: 2014 Het bedrijf had twee goede modulaire ontwerpen waarmee een deel van de markt kon worden bedient. De productlijn moest compleet worden met grotere en kleinere modellen. De modulaire ontwerp opzet is gebruikt om wereldwijd met partners op locatie voorraden te houden en deze zelf te laten monteren en te testen. Hiermee hadden we als klein bedrijf een wereldwijd netwerk en werden de kosten van montage en testen tegen de lokale kosten uitgevoerd.

2: Speciaal machinebouw: 2020 engineer to order bedrijf. Engineering oplossingen verlegd naar ‘schaalbaar, herhaalbaar en aantrekkelijk’  en focus op automatiseren van industriële handling. Twee bestaande product ideeën markt klaar gemaakt  en een nieuwe productlijn ontwikkeld die inspeelde op een nieuwe behoefte: tooling voor zwaardere robots:

Vooral de cobot tooling is een ontwikkeling met veel potentieel  omdat dit inspeelt op een zeer snel groeiende markt met een product dat hoog gewaardeerd wordt door de gebruikers.

 

Voorbeelden: Innovatie strategie en NPI: Het is belangrijk is om een netwerk van positieve ondersteuning rondom een innovatie te bouwen: een launching customer, een duidelijk verhaal waarom je dit doet ( de WHY, welk probleem los je op?) en ook medestanders aan de materiaal en fabricage kant. Innoveren is delen terwijl je toch de kennis wil beschermen.
1: Valbeveiliging voor kanaalplaatvloeren, 2005, ontwikkeld voor de marktleider in kanaalplaat vloeren. Paste op alle voorkomende kanaalplaat ontwerpen in Europa en jarenlang als enige volledig gecertificeerd.
2 : Noodsleepvoorziening voor tankers: 1996, ontwikkeld als respons op een nieuwe eis van het IMO. De engineering is tegelijk met de ontwikkeling van regels van Lloyds gedaan. Verkocht via suppliers van componenten die een beter netwerk hadden.
3: Robot en cobot tooling voor fysiek grijpen: 2022 Eenvoudige en betaalbaar mechaniek, sterke USP’s zoals eenvoud, passen op alle robots en cobots, hoge betrouwbaarheid. Hoge waardering door systeem integrators en het aanbod is door hen zelf op smaak te brengen met 3D printed opnemers. 
Voorbeelden procesverbetering:
1. Bedrijf in maritieme lieren gevestigd in Nederland en China, 2008: dit bedrijf maakte structureel verlies. De oorzaak lag in de processen waar vooral een gebrek aan overzicht was en de aandacht gericht was op deel oplossingen ipv keten beheersing. Processen in kaart gebracht met flow diagrammen die de proces stappen en keuzes duidelijk maakte. Dit bracht veel inzicht in de waarde stromen van het bedrijf en waarom er zoveel verloren werd in de uitvoering. Binnen 9 maanden break even bereikt.
2. Bedrijf in Hydraulische cilinders in Duitsland en China, 2016. Het bedrijf had een grote overmaat aan oude maar goede kwaliteit machines die gebruikt werden om in batch productie de draaien. Er was geen kapitaal voor investeringen. De machinale voorbewerking is naar het zusterbedrijf in China verhuisd waard de eigen machinale productie concurrerend worden kon voortgezet. De cilinder productie machines zijn in flow lijnen gereorganiseerd zodat de hele productie van batch naar flow productie ging. Hierdoor kon goedkoper worden geproduceerd en vooral de (automotive niveau) kwaliteit normen beter gehaald.


Voorbeelden Automatisering:
1. Configurator voor hydrauliek besturingen, 2014. Via een menu gestuurd programma met modules kan een engineer 24/7 een oplossing samenstellen met als output 3 aanzichten in 2 D en een schakelschema. Met de BOM kan in 10 minuten een offerte gemaakt worden door assemblage partner in de regio voor een prijs en levertijd. Eén partner garandeerde een levertijd van 48 uur na opdracht: uniek in de maatwerk hydrauliek wereld.
2. Productie van high mix automotive las constructies, 2006. Parametrisch geprogrammeerde lasrobot en mal die samen met vernieuwende keten regie zorgde dat wij vanuit Nederland concurrerend konden exporteren, ook naar Brazilië en China. De open keten regie tussen onafhankelijke partners was uniek en effectief. 


Voorbeeld: Revitaliseren na carve-out 2022-2024 machinebouw productiemachines

Het bedrijf had als activiteit in een groep lange tijd te weinig aandacht gehad. Een carve out met eigen management kon uitkomst bieden.

- Sales opzet vernieuwen en versterken door samenwerkingen aan te gaan en zo de regio aanwezigheid te versterken.

 - Systematisch export agentschappen identificeren en ontwikkelen.

 - De productlijn vernieuwen en aanpassen aan de ontstane markt niches. 

Voorbeeld: Verander management:
Bij verandering is het belangrijk om uit te leggen waar het bedrijf staat en waarom we dat anders moet. Het identificeren wie de opinie leiders zijn in het bedrijf (tot op de werkvloer) en deze voor de zaak te winnen is van groot belang.  Dit schema (dank aan UBS) toont de onderlinge verhoudingen, mate van invloed en voor- of tegenstand betreft de verandering.